Naujo restorano meniu pristatyme dalyvavo garsūs žmonės

Žinomi veidai domėjosi tvaria ateities mityba ir grožėjosi Trakų pilies vaizdais 

Ketvirtadienį žinomi veidai Trakuose buvo pakviesti susipažinti su moderniai interpretuotais lietuviškais skoniais bei įvertinti atnaujintą restoraną. Pagrindine vakaro ašimi tapo tvarumas virtuvėje bei ateities mityba. Vakarą papuošė pro langą atsiveriantys istoriniai Trakų pilies vaizdai. 

Ant Galvės ežero kranto įsikūręs restoranas „Apvalaus stalo klubas“ prieš kelis metus pradėjo vadovautis tvarumo filosofija „0 km linija“. Jos tikslas yra atrasti dar neatskleistus „skonio perlus“ iš lietuviško daržo, miško ar ežero ir svečius pažindinti su tvarumu kulinarijoje. Pasitelkiant modernias gamybos technologijas, net ir pažįstamų produktų skoniai virsta netikėtais gastronominiais deriniais lėkštėje. Svečius pasitiko ir atsinaujinęs restorano interjeras. 

Vakarienės restorane nepraleido išskirtiniams patiekalams neabejingi žinomi žmonės: Erika ir Merūnas Vitulskiai, Jogaila Morkūnas, Edita ir Darjušas Lavrinovičiai, Diana Dargienė, Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi, Laura Vagonė su kolege, Edvardas Žičkus su bičiule, Viktorija Jakučinskaitė su vyru Vitalijumi Jančenkovu, Kristina ir Vygintas Kaikariai su dukra Kriste, Saugirdas Vaitulionis ir kiti svečiai. 

Restorano įkūrėja Rasa Šnaiderienė neslėpė, kad atnaujintame meniu vyrauja ateities mityba – kuo daugiau augalinio maisto, nors tai nereiškia, jog mėsos ar žuvies mėgėjai liks nuskriausti. Virtuvės komanda taip pat galvoja ir apie alternatyvą – gamtą mažiau teršiančius sveikesnius baltyminius produktus: kanapes, svirplių baltymus. Todėl restorane galima paragauti keletą patiekalų su svirpliais, užkariaujančiais garsiausių pasaulio restoranų virtuves. „Jau kuris laikas aš pati krypstu į augalinį, praturtintą skaidulomis, fermentais, renkuosi žemo glikeminio indekso produktus, vengiu glitimo, genetiškai modifikuoto maisto. Tvarus pasaulis – ateities pasaulis“, – įsitikinusi verslininkė. 

Po dviejų metų ieškojimų į „Apavalaus stalo klubą“ sugrįžo gastronominiais eksperimentais garsėjantis virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas. Profesionalas pasirūpino penkių patiekalų pavasariška degustacine vakariene. Publika įvertino žemės gėrybes, burokėlių ir ožkos sūrio kremo duetą, troškinį pagal specialų restorano receptą bei elnienos nugarinę. Desertui laukė aviečių putėsiai su šviežiomis avietėmis. Ruošiant restorano patiekalus naudojami kiek įmanoma vietiniai produktai, kurių nereikia vežti iš toli. Stengiamasi juos išnaudoti maksimaliai – „nuo galvos iki uodegos“. Tvarus, subtilių skonių, tačiau kartu ir provokuojantis meniu sulaukė svečių pagyrų. 

„Mūsų siekis yra praplėsti gastronominio supratimo ribas, o maistas turi iššaukti diskusiją. Patiekalo gastronominis kelias kartais užtrunka ne vieną parą. O kur dar virtuvės šefo fantazija, meistrystė, improvizacijos, tradicinės ir naujos maisto gamybos technologijos... Namuose žmogus nepasiruošęs eiti tokio ilgo kelio iki patiekalo gimimo. Ėjimas į mūsų restoraną – tai lyg ėjimas į teatrą, ieškant kažko nekasdieniško, o kartais net šokiruojančio“, – kalbėjo restorano šefas, pasaulį nustebinęs skumbrės ledais. Amerikiečių žurnalas „Forbes“ juos įtraukė į 10 keisčiausių ledų dešimtuką. 

Renginyje kalbinta E. Lavrinovič juokėsi, kad maisto gaminimas nėra jos aistra, tačiau turint didelę šeimą nėra kito pasirinkimo ir tenka gaminti kiekvieną dieną, todėl kai galime pavalgyti kitur mums - šventė. 

„Pusryčiams valgome košes, omletus, granolą, kartais karštus sumuštinius. Pietums ruošiu kotletus, lietinius... Mano vyras neišrankus maistui, ką pagaminu, tas yra gerai. Makaronai su vištiena yra jo mėgstamiausias patiekalas“, – atviravo E. Lavrinovič. 

Renginio viešnia didelį dėmesį skiria maisto tvarumui. Todėl Lavrinovičių šeimos krepšelis kiekvieną kartą yra beveik toks pats, o patiekalai kartojasi kas savaitę. Taip lengva susiplanuoti išlaidas maistui bei produktų sąrašą. Šeimai labai svarbu ekologija, todėl šaldytuve daug produktų, atsivežtų iš tėčio. 

„Mūsų namuose tik naminiai kiaušiniai. Taip pat užsiauginame pomidorų bei agurkų šiltnamiuose. Mano tėtis labai mėgsta sodininkystę ir daržininkystę. Ir mane to moko“, – kalbėjo trijų vaikų mama. 

E. Vitulskienė pasakojo, kad žodis „tvarumas“ nuolat sukasi jos galvoje. Mados namus turinti moteris stengiasi kaip įmanydama laikytis tvarios mados taisyklių. E. Vitulskienė pasidžiaugė, kad tvarumas atkeliavo ir į maisto pasaulį. „Į parduotuvę stengiamės eiti vieną kartą per savaitę. Labai vengiu plastikinių maišeliu. Su savimi pasiimu daugkartinio naudojimo krepšį, o jei pamirštu – nešu rankose tiek, kiek galiu panešti“, – kalbėjo E. Vitulskienė. 

Ant Vitulskių šeimos stalo dažniausiai būna žuvis ar jūros gėrybės, taip pat – daržovės. Moteris džiaugėsi liofilizuotų produktų mada ir nauda organizmui. „Mūsų šeimoje yra gerbiamas maistas, mes neišmetame produktų. Labai svarbu yra apgalvoti savaitės meniu. Praalkus neužsisakinėti maisto į namus, o pasigaminti iš to, kas yra šaldytuve. O jei matote, kad maisto lieka ir jūs nespėsite jo suvalgyti, – pavaišinkite kaimyną“, – šypsojosi E. Vitulskienė. 

Kauno priemiestyje gyvenanti K. Kaikarienė kai kuriuos maisto produktus stengiasi pirkti iš netoliese gyvenančių senjorų. Moteris labai mėgsta kepti pyragus, kuriais mielai pasidalina su vyro kolegomis. „Mėgstu gaminti, man virtuvė yra meditacija. Mano vyras ir dukra mėgsta mėsos patiekalus, valgome tai, ką ir visos lietuvių šeimos. O planuojant produktų kiekius, visada praverčia ilgametė patirtis renginiuose“, – šypsojosi K. Kaikarienė. 

Pačioje Trakų širdyje priešais istorinę pilį įsikūrusį „Apvalaus stalo klubo“ svetingumo kompleksą, kuris veikia daugiau nei 28 metus, sudaro „Apvalaus stalo klubo“ restoranas, viešbutis, „Bona Picerija“ ir „Bona Ežero Terasa“.