Trakų pilis palauks: priešais salą kepamos gurmaniškos picos 

Atrodo, ir į Lietuvą atkeliauja naujausias pasaulio kulinarijos mados šauksmas – garsiausi virtuvės meistrai iš prabangių restoranų kraustosi arčiau žmonių ir gamina kasdienį maistą mažuose restoranuose, picerijose ar net gatvėje. Istorinė Lietuvos sostinė Trakai pakerėjo pripažintiems Ispanijos, Azijos, Vokietijos ir Baltijos šalių restoranams vadovavusį virtuvės šefą Javierą Lopezą. Nė akimirkos nedvejojęs, jis priėmė Trakų „Apvalaus stalo klubo“ komplekse įsikūrusios picerijos „Bona“ pasiūlymą. 

Sukaupęs patirtį gurmė restoranuose, J. Lopezas ėmėsi iššūkio ne tik keisti picerijos ir restorano meniu, bet ir vadovauti virtuvei – atrinkti produktus, kuriuos rinkdavo gurmaniškiems restoranams. Picerijos sąsajos su itale karaliene Bona Sforca ir šefo fantazija skanautojams atvėrė kelius į turtingą Italijos skonių pasaulį. 

„Pandemija pakeitė mūsų įpročius, šiandien, išėję pavalgyti į įprastą restoraną ar piceriją, norime nustebti, – sako virtuvės šefas. – Maistas tampa didesne švente, nei jis buvo, todėl savo svečius norime pamaitinti demokratiškai, šeimyniškai, bet kartu ypatingai ir labai gardžiai.“ 

„Pilis palauks“, – kiek chuliganiškai skelbia atnaujinta „Bona“ picerija. Beveik pusę metų kartu su J. Lopezu kūrusi ir tobulinusi naujojo meniu patiekalus, picerijos komanda tikisi, kad gurmaniškos picos Trakuose taps lygiai tokiu pat ypatingu traukos objektu kaip ir pilis. 

Picą mėgsta kiekvienas. Net ir tie, kurie sako, kad nemėgsta! Štai kodėl naujojo picerijos „Bona“ meniu širdimi tapo būtent pica. Ir jei kam atrodo, kad picą gali iškepti bet kas, galvokite iš naujo – tobulos, gurmaniškos picos kepėjas turi žinoti daugybę dalykų – išmanyti maisto kultūrą, meistriškai derinti produktus, improvizuoti, atrasti kiekvieno ingrediento ypatingas savybes ir, žinoma, paruošti ypatingą jos pagrindą. Tik taip sukuriamas skonis, kurį žmonės prisimena ir dėl kurio nori grįžti. 

Džiovintų pomidorų riekelės vietoj įprasto pomidorų padažo, gabalėlis tuno, baravykų padažas, tobulas, gurmanų vertinamas trumų skonis... „Mūsų picos – kitokios, kad jas sukurtume, įdėjome visą savo patirtį, įgūdžius ir daug fantazijos“, – sako virtuvės šefas J. Lopezas ir priduria, kad pasaulyje pastaruoju metu ryškėja tendencija į paprastus restoranus kviestis patyrusius, prabangiuose restoranuose dirbančius šefus. Jų misija – kasdienį, pažįstamą maistą pakylėti į kitas skonio aukštumas. Taip geriausių virtuvės šefų sugebėjimai pasiekia kuo daugiau žmonių, o išskirtinius skonius jie gali ragauti paprastoje aplinkoje. 

„J. Lopezas, su šeima atsikraustęs iš Barselonos ir prisijungęs prie mūsų komandos, jau nuo sausio tobulina mūsų meniu, o šiandien aiškiai matyti, kokiais gurmaniškais skoniais virtuvės virtuozas papildė mūsų patiekalų repertuarą. Iš Italijos atkeliavę ypatingi produktai kuria netikėtas, modernias skonių dermes. Džiaugiamės, kad kasdienėje aplinkoje gurmanu galės pasijusti kiekvienas“, – sako viešbučio ir restorano „Apvalaus stalo klubas“ šeimininkė Rasa Šnaiderienė. 

Paprašytas atskleisti, kodėl picos yra toks mėgstamas patiekalas pasaulyje, Javieras kalba apie tai, kad picos gali būti labai įdomus, itin estetiškas ir vertingas maistas. Žinoma, jei jos bus ruošiamos derinant geriausias tradicijas ir modernias virtuvės patirtis. 

Kelionė po tradicinių skonių Italiją, į kurią su picerijos „Bona“ komanda leidžiasi garsusis šefas, bus kupina netikėtumų. Įvairiose šalyse, penkių žvaigždučių viešbučių restoranuose dirbęs J. Lopezas picai suteikia vertės – iš 24 valandas brandinamos tešlos pagaminamas netaisyklingos formos plonas, lengviau virškinamas ir sveikesnis picos padas su išsipūtusiais traškančiais kraštais. 

„Dirbti Trakuose man lengva, tai nuostabi vieta“, – sako virtuvės šefas ir skaniai pasakoja apie ingredientus, ant picos atkeliaujančius iš išskirtinių Italijos ūkių – artišokai, alyvuogių aliejus, kumpiai, dešros, trumai, džiovinti pomidorai, baravykai, jūrų gėrybės.