„Michelin“ gido įvertinimas Lietuvai: keturiems restoranams – po 1 žvaigždę. Į rekomenduojamų sąrašą įtrauktas ir "Apvalaus stalo klubo" restoranas

Daugiau nei dešimtmetį trukusios kalbos ir svajonės pagaliau tapo kūnu: birželio 13 d. paskelbtame „Michelin Guide Lithuania 2024“ keturi restoranai įvertinti po vieną žvaigždę, keturiems suteikta „Bib Gourmand“ kategorija, vienam – „žalioji žvaigždė“, 26 restoranai įtraukti į rekomenduojamų aplankyti sąrašą.

 

Į pirmąjį „Michelin Guide Lithuania“ leidimą įtraukti 34 restoranai.

 

Viena žvaigžde įvertinti:

  • „Demo“ (šefas Tadas Eidukevičius, Vilnius);
  • „Džiaugsmas“ (šefas Martynas Praškevičius, Vilnius);
  • „Nineteen18“ (šefas Andrius Kubilius, Vilnius);
  • „Pas Mus“ (šefė Vita Bartininkaitė, Vilnius).  

 

Į „Bib Gourmand“ sąrašą įtraukti keturi restoranai:

  • „Gaspar's“ (šefas Gasparas Fernandesas, Vilnius);
  • „14Horses“ (šefas Justinas Misius, Vilnius);
  • „Le travi“ (šefas Erikas Janerikas, Vilnius);
  • „Numan“ (šefas Adomas Jegnoras, Kaunas).

Rekomenduojamų aplankyti restoranų sąraše – „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.), „Amandus“ (Vilnius), „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai), „Arrivee“ (Kaunas), „Augustin“ (Vilnius), „Da Antonio“ (Vilnius), „Dia“ (Kaunas), „Dine“ (Vilnius), „Elven“ (Vilnius), „Ertlio namas“ (Vilnius), „Fabrikėlis“ (Vilnius), „Farmer & the Ocean“ (Vilnius), „Gastronomika“ (Vilnius), „Heji“ (Vilnius), „Justa Pasta“ (Vilnius), „Momo Grill“ (Vilnius), „Monai“ (Klaipėda), „Monte Pacis“ (Pažaislis, Kaunas), „Pacai“ (Vilnius), „Protėviai“ (Vilnius), „Somm“ (Vilnius), „Stebuklai“ (Vilnius), „Stikliai“ (Vilnius), „Telegrafas“ (Vilnius), „Uoksas“ (Kaunas), „Vila Komoda“ (Palanga). 

 

Tvarios gastronomijos „Michelin Green Star“ žvaigždutė įteikta „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.).

Jaunojo šefo apdovanojimas skirtas „Demo“ šefui Tadui Eidukevičiui, restoranas įvertintas ir viena „Michelin“ žvaigžde. 

„Michelin“ apdovanojimas už aptarnavimą skirtas Vilniaus restorano „Gaspar's“ komandai, šefas Gasparas Fernandesas. 

Someljė apdovanojimas įteiktas Kamilei Bartusevičiūtei iš restorano „Pacai“ (Vilnius). 

„Džiaugiamės galėdami pristatyti pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą. Tai užbaigia Baltijos šalių trilogiją, ir „Michelin“ gidas jau visiškai aprėpia šį regioną. (...) Kiekvienas mūsų atrinktas restoranas nusipelnė savosios vietos, ir šie restoranai iš tiesų yra geriausi iš geriausių“, – ceremonijos vedėjai perdavė Gwendalio Poullenneco, „Michelin“ gido tarptautinio direktoriaus, žodžius. 

Pasak Aušrinės Armonaitės, ekonomikos ir inovacijų ministrės, „mūsų šalis garsėja ne tik savo istoriniu paveldu ir nuostabaus grožio gamta, bet ir autentiška kulinarine patirtimi, kurią pagaliau pripažino ir prestižinis „Michelin“ gidas. Šis pripažinimas ypač svarbus. Jis įrodo, kad mūsų virtuvės šefai yra pasaulinio lygio, o kartu kviečia keliautojus dar vienu būdu patirti Lietuvos autentiškumą – šįkart per skonio eksperimentus ir pagarbą gastronominėms tradicijoms“. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, „Michelin“ gido atėjimas Lietuvai kainavo per 1,5 mln. Eur be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pasirašyta 3 m. sutartis numato, kad „Michelin“ vertintojai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis sumos bus skirta šalies reklamai.

Dar kartą: ką jos reiškia 

Svarbiausias „Michelin“ gido įvertinimas yra žvaigždutės. 

Viena žvaigždė restoranams skiriama už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“. 

Dvi – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“. 

Trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, skiriami populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie tenka restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. 

Pavyzdiniams restoranams, besilaikantiems tvarios gastronomijos praktikos, skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė. 

Dar kelis ar keliolika restoranų ekspertai įtraukia į „Michelin“ gidą kaip rekomenduojamus aplankyti.